ProtoTRAK CNC
Jan Crispyn

CNC-draaibank en freesmachine ­helpen bij onderhoud van en onderdelenproductie voor straalmachines

Als men bij een traditioneel familiaal maakbedrijf tevreden is van het machinepark, wordt er veelal niet gedacht aan vernieuwing. Maar als de jongere generatie zijn eerste stappen in de firma zet, is vaak het moment gekomen om te investeren in modernere machines. Dat was bij Bagumec niet anders. De specialist in het onderhoud en de verkoop van straalmachines en de productie van machineonderdelen met werkplaats in Oordegem zette daarbij de stap van conventionele machines naar CNC-machines. Naast een plasmasnijmachine en plooibank investeerde dit familiebedrijf ook in twee ProtoTRAK CNC-bewerkingsmachines: een RLX 555×1750 draaibank en een RMX 5000 bedfreesmachine, beiden geleverd door Crispyn Machines.

Bij ons gaat het immers niet zozeer om grote series, maar vooral stukwerk, waardoor we flexibel moeten kunnen schakelen.” en daar bleek ProtoTRAK de ideale machine te zijn.

Bagumec is al meer dan twintig jaar gespecia­liseerd in het onder­houden van werp­straal­machines en vrijstraal­hallen voor oppervlakte­behandeling.
Het familie­bedrijf produceert een gamma van onder­delen voor de meest uiteen­lopende straal­machines en houdt die ook continu op voorraad.
Tot slot kunnen klanten er terecht voor de aankoop van nieuwe straal­machines, voor­namelijk van de merken STEM, Contracor en Mec Shot, alsook voor de levering en service van schroef­compressoren tot een vermogen van 90 kW.
“In ons atelier stonden heel lang alleen maar conventionele machines, maar toen de jongere generatie mee in de firma stapte, konden ze me toch overtuigen om de stap naar CNC-gestuurde bewerkingsmachines te zetten.
Zo kochten we eerst een nieuwe plasmasnijmachine en een plooibank”, vertelt zaakvoerder Bart De Smet.
“De volgende in de rij was een draaibank, maar daarbij maakten we ons de bedenking of we voor een CNC- dan wel voor teach-in machine moesten kiezen.
Bij ons gaat het immers niet zozeer om grote series, maar vooral stukwerk, waardoor we flexibel moeten kunnen schakelen.” en daar bleek ProtoTRAK de ideale machine te zijn.

De mensen van Crispyn zouden ons op enkele uren tijd met de machine leren werken. We moesten niets van CNC kennen, enkel de basis van conventioneel verspanen volstond.
Ik had daar vooraf toch mijn bedenkingen bij.
Maar de machine was echt zo eenvoudig om mee te werken, dat alles als het ware vanzelf ging.

CNC-gestuurde draai- en freesmachines

De zoektocht naar een geschikte oplossing bracht hen bij Crispyn in Maldegem.
Tijdens een demonstratie waren ze meteen overtuigd van de technische kennis van Jan Crispyn, maar ook van de kwaliteit van de ProtoTRAK CNC-machines en de eenvoudige programmering.
Uiteindelijk kozen ze voor een RLX 555×1750 draaibank, die 4,1 ton weegt en zowat alle jobs aankan.
Dit systeem heeft een maximale draaidiameter van 560 mm voor werkstukken met een lengte tot 1.750 mm.
De hoofdspindel heeft een variabel toerental tussen 30 en 1.800 omwentelingen per minuut en een doorlaat van 104 mm. “
De mensen van Crispyn zouden ons op enkele uren tijd met de machine leren werken. We moesten niets van CNC kennen, enkel de basis van conventioneel verspanen volstond. Ik had daar vooraf toch mijn bedenkingen bij. Maar de machine was echt zo eenvoudig om mee te werken, dat alles als het ware vanzelf ging. We moeten vandaag soms nog wel een keertje zoeken voor de uitvoering van bepaalde opdrachten, maar alles lukt perfect”, gaat De Smet verder.
“Toen we in een CNC-gestuurde freesmachine wilden investeren, was de keuze voor Crispyn dan ook snel gemaakt.
We kochten een drieassige RMX 5000 bedfreesmachine met verplaatsingen van 1.524, 596 en 584 mm op respectievelijk de X-, Y- en Z-as.
Deze machine is uitgerust met een tafel van 1.935 bij 356 mm voor stukken tot 850 kg en heeft een spindel met een programmeerbare snelheid tot 5.000 omwentelingen per minuut.
Zowel de draaibank als de bedfreesmachine werden geleverd met een openschuifbare beschermkap en de ProtoTRAK besturing.”

"We zijn ook op zoek naar technische geschoolde medewerkers.
Dat is geen sinecure op vandaag, maar met een modern machinepark is je bedrijf toch altijd nog een beetje aantrekkelijker.”

Klaar voor de toekomst

Bij Bagumec hebben ze zich de stap naar CNC met de ProtoTRAK machines nog geen moment beklaagd.
Op die manier zijn ze klaar voor jaren van kwaliteitsvol onderhoud en service én de productie van onderdelen voor straalmachines. “We hebben de conventionele machine nog laten staan. De draaibank wordt zo nu en dan nog eens gebruikt voor de bewerking van stukken boven 2 m lang.
De freesmachine hebben we echter niet meer nodig gehad,” sluit De Smet af.
“We hebben op dit moment geen ruimte meer voor nieuwe machines en alles staat ook dicht op elkaar, maar de verhuis naar een locatie, drie keer zo groot als dit atelier, moet daar verandering in brengen.
We zijn ook op zoek naar technische geschoolde medewerkers. Dat is geen sinecure op vandaag, maar met een modern machinepark is je bedrijf toch altijd nog een beetje aantrekkelijker.”

Alle films van Crispyn>
CNC-draaibank en freesmachine ­helpen bij onderhoud van en onderdelenproductie voor straalmachines

Machines vermeld in deze post:

Alle categorieën:

Toon alles
Openingsuren:

Ma 8u00 - 17u00
Di 8u00 - 17u00
Wo 8u00 - 17u00
Do 8u00 - 17u00
Vr 8u00 - 17u00
Za Op afspraak
Zo Gesloten



Machines Crispyn
Ambachtenlaan 3
9990 Maldegem
België
+32 (0)50 71 52 72



Logo Crispyn
© Crispyn . All Rights Reserved. Genoemde prijzen zijn excl. BTW - wijzigingen voorbehouden