ProtoTRAK CNC
Jan Crispyn

Cabral kiest voor freesmachine RMX 5000, Rekenkracht van CNC flexibiliteit van conventioneel

Een gebruiker zonder verspaningsachtergrond die op amper twee dagen een werkstuk kan frezen, dat zegt veel over het gemak van een sturing. Cabral investeerde onlangs in een freesmachine om snel wisselstukken te kunnen produceren. Het programmeren mocht daarbij niet te veel om het lijf hebben. Huisleverancier Crispyn stelde daarom een RMX 5000 voor. Die beschikt namelijk over de ProtoTRAK-besturing, een oplossing die de stap van conventioneel naar CNC makkelijk te verteren maakt. De machine – en in het bijzonder de sturing – blijkt dan ook een schot in de roos te zijn.

"zelf heb ik ook al stukken gemaakt en ik heb totaal geen achtergrond in het verspanen. Op twee dagen had ik ProtoTRAK onder de knie!"

ACTIVITEITEN

Cabral heeft alleen zijdelings iets met de metaalsector. Het is een klein familiebedrijf dat zich specialiseert in vacuümmachines en om die reden veeleer thuishoort in de voedingsindustrie. Opgericht in de jaren 80 hield Cabral zich aanvankelijk uitsluitend bezig met de verpakkingszakjes, maar sinds een tiental jaren heeft het ook de verkoop van de machines aan zijn activiteiten toegevoegd. Specifiek gaat het om de merken Henkelman, voor de kleinere machines, en Supervac voor de grote lijnen. Van dat laatste merk is Cabral trouwens de exclusieve verdeler in België. Daarnaast zit ook nog Variovac in het portfolio, een fabrikant van traysealers en dieptrekmachines.

Cabral in een notendop

• Oprichting: 1985
• Vestigingsplaats: Maldegem
• Personeel: 3 medewerkers
• Activiteiten: verkoop, onderhoud en installatie van vacuümmachines
• Bedrijfsoppervlakte: 600 m2
• Omzet: circa 1,5 miljoen euro

HYPERSPECIALIST

Cabral onderscheidt zich van de concurrenten door zich louter te focussen op vacuümmachines en de rest links te laten liggen. Jeroen Claeys, kleinzoon van de oprichter: "Bijna alle collega’s kijken breder en vullen hun aanbod van vacuümmachines aan met andere machinetypes die in de voedingssector gebruikt worden. Wij niet, we willen uitblinken in wat we doen."

Cabral bewandelt dus ondubbelzinnig de weg van hyperspecialisatie. Binnen de niche van de vacuümmachines biedt het dan wel alles aan: de machines en zakjes, maar ook de randapparatuur. Ook dat is een verschil met de collega’s.

"Zij beperken zich tot de machines en schakelen een externe partij in voor bijvoorbeeld de pompen. Wij verkiezen één aanspreekpunt voor de klant. Dat werkt voor hen veel gemakkelijker", aldus Claeys. "Bovendien zullen wij, in het geval van een lijn, op basis van de behoeften van de klant een oplossing op maat uitwerken. Dat maakt van ons een partner die het volledige plaatje kan aanbieden, van a tot z."

BEHOEFTE AAN EEN NIEUWE FREESMACHINE

Binnen het bedrijf is de rolverdeling duidelijk: vader Bart Claeys staat in voor de verkoop en het klantencontact, Jeroen neemt de technische kant voor zijn rekening. Dat betekent de installatie van de individuele machine of een volledige lijn, naast het uitvoeren van revisies en herstellingen, en het vervaardigen van wisselstukken.

Claeys: "Zeker wanneer een machine uitvalt die tot een lijn behoort, heeft een panne een grote impact op de productie. Daarom moeten we zo snel mogelijk kunnen reageren. We beschikken over een eigen werkplaats, waar we zelf wisselstukken maken. Tot voor kort deden we dat op een conventionele freesmachine, maar we liepen telkens vast op mogelijkheden en de cirkels."

"Bij een panne bij onze klanten moeten wij snel kunnen reageren"

Crispyn stelde daarom de RMX 5000 voor als ideale stap naar een CNC-machine. De RMX 5000 is een 3-assige bedfreesmachine met een langsverplaatsing van 1.524 mm. De hoofdmotor beschikt over een vermogen van 5,75 kW en de spindel kan snelheden aan tot 5.000 omwentelingen per minuut. Het is een prima machine voor kmo’s die een freesmachine nodig hebben om zelf af en toe enkelstuks of kleinere series te vervaardigen met een eerder standaard geometrie.

De RMX 5000 is een 3-assige bedfreesmachine met een koers van 1500mm x 595mm

"Het is zelfs zo dat ProtoTRAK je de kans geeft om te gokken of aan te wijzen op het scherm als je een afmeting niet weet."

UITERST GEBRUIKSVRIENDELIJKE STURING

Wat deze machine écht bijzonder maakt, is de ProtoTRAK-sturing. Die is zo gebruiksvriendelijk dat de gebruiker geen voorkennis van CNC nodig heeft om de machine te kunnen bedienen.

Claeys: "De machine wordt meestal bediend door een medewerker die een opleiding CNC-draaien heeft genoten, maar zelf heb ik ook al stukken gemaakt en ik heb totaal geen achtergrond in het verspanen. Op twee dagen had ik ProtoTRAK onder de knie!"

Wat maakt de sturing dan zo eenvoudig? Een paar zaken.

STAP-VOOR-STAP-BEGELEIDING

Vooreerst laat de besturing toe om te kiezen tussen een manuele modus, als je de controle nog helemaal zelf wilt behouden, en de CNC-modus. Die laatste modus biedt de optie tussen twee- en drieassig. Telkens zal de sturing je stap voor stap én in het Nederlands de data vragen die hij nodig heeft om de bewerking te kunnen berekenen, zonder dat er complexe dialogen aan te pas komen; laat staan G-codes. Het is zelfs zo dat ProtoTRAK je de kans geeft om te gokken of aan te wijzen op het scherm als je een afmeting niet weet. Via de Defaults-functie maak je het helemaal persoonlijk, omdat je daarmee aangeeft hoe je wilt dat de vragen gesteld worden. Zo wordt programmeren nog makkelijker. "In nauwelijks twee minuten heb je een eenvoudig stuk geprogrammeerd", geeft Claeys aan.

TEACH-FUNCTIE

Bijzonder handig is ook de Teach-functie: ideaal om snel een tekening te maken, weliswaar vertrekkend van een bestaand stuk. Dat oude stuk klem je in, om het vervolgens met behulp van een taster op te meten aan de hand van de kanten. Meteen verschijnt de tekening van het stuk op het scherm. Bij Cabral heeft men overigens ook de dxf-optie genomen. Daarmee kunnen dxf-bestanden van de klant of zelfgemaakte tekeningen onmiddellijk in de sturing geïmporteerd worden.

ADAPTIEF FREZEN

Ondanks zijn gebruiksgemak biedt de sturing toch veel mogelijkheden op het vlak van freesstrategieën: adaptief, parallel of met onset … het kan allemaal. Dit impliceert niet dat je veel van freesstrategieën moet afweten, integendeel. De sturing berekent het meest efficiënte pad. Zo frees je niet alleen sneller; je bespaart bijvoorbeeld ook op gereedschapskosten. Wil je de freesstrategie toch helemaal zelf bepalen, dan kan dat natuurlijk ook.

"En als je nog altijd niet helemaal zeker bent, kan je gebruikmaken van TRAKing, oor aan het handwiel te draaien, volgen de assen het gereedschapspad dat is uitgestippeld tegen de snelheid die jij zelf bepaalt. Dit zorgt ook voor gemoedsrust."

SIMULEREN

Ook voor de simulatie heeft de sturing heel wat speciaals in petto. Zo kan je het 3D-model via het touchscreen naar believen draaien, roteren, zoomen en pannen. En als je nog altijd niet helemaal zeker bent, kan je gebruikmaken van TRAKing, een unieke functie die je de controle over de bewegingen van de assen teruggeeft. Door aan het handwiel te draaien, volgen de assen het gereedschapspad dat is uitgestippeld tegen de snelheid die jij zelf bepaalt.

Claeys: "Deze functie gebruiken we steevast bij de eerste bewerking van een nieuw wisselstuk, bij wijze van laatste check. Je ziet waar het gereedschap in het materiaal gaat. Zo kan je nog eventuele fouten detecteren en schade aan een werkstuk of aan de machine voorkomen. Dit zorgt ook voor gemoedsrust."

EVALUATIE

De machine is sinds juni in gebruik en bij Cabral vangen we alleen positieve geluiden op. Niet alleen over de machine en de sturing, maar ook over de samenwerking met Crispyn.

Claeys: "We hebben een machine die nauw aansluit bij onze behoeften, zonder overbodige toeters en bellen. Jan Crispyn staat ook altijd klaar om ons te helpen bij een wat moeilijker stuk. Als dat niet lukt over de telefoon, dan is hij nooit te beroerd om langs te komen. De service is altijd heel correct en persoonlijk. Bij Jan voel je de passie en dat vertaalt zich in ontzettend veel machinekennis, waar wij als klant altijd een beroep op kunnen doen."

Ondanks zijn gebruiksgemak biedt de sturing toch veel mogelijkheden op het vlak van freesstrategieën


Alle films van Crispyn>
Cabral kiest voor freesmachine RMX 5000, Rekenkracht van CNC flexibiliteit van conventioneel

Machines vermeld in deze post:

No items found.

Alle categorieën:

Toon alles
Openingsuren:

Ma 8u00 - 17u00
Di 8u00 - 17u00
Wo 8u00 - 17u00
Do 8u00 - 17u00
Vr 8u00 - 17u00
Za Op afspraak
Zo GeslotenMachines Crispyn
Ambachtenlaan 3
9990 Maldegem
België
+32 (0)50 71 52 72Logo Crispyn
© Crispyn . All Rights Reserved. Genoemde prijzen zijn excl. BTW - wijzigingen voorbehouden