Hoe is Crispyn eigenlijk begonnen?

Het bedrijf machines Crispyn is opgericht in 1982, al is Crispyn al veel langer betrokken met metaalbewerkingsmachines.3 generaties geleden was mijn grootvader Adolphe Crispyn werkzaam bij de firma ACEC in Gent.
Bij ACEC maakten ze toen de legendarische Deckel FP1 en FP3 modellen.Dit waren conventionele freesmachines van een tot op vandaag nog niet te evenaren kwaliteit.

Links: In Acec Gent werd Deckel FP1 en FP3 gemaakt, Adolphe Crispyn goot de onderdelen
Rechts:Adolphe Crispyn en zijn zoon Wilfried Crispyn

Mijn grootvader was daar mede verantwoordelijk voor het gietwerk van de Deckel onderdelen.
Deckel was een Duitse fabrikant van freesmachines welke nu nog bestaat onder de naam DMG Mori welke nu hoogstaande CNC machines fabriceren."Onderdelen werden direct hersmolten bij het minste gietfoutje, die Duitsers waren daar ongelofelijk streng op" hoor ik mijn grootvader nog vertellen.

Gent had een speciaal type gietijzer ontwikkeld en Duitsland kon die kwaliteit niet evenaren.Er is tot op vandaag nog steeds sprake van de Belgische Deckels welke bekend staan als de betere Deckels.
De zoon van Adolphe, mijn vader Wilfried was als kind al gebeten van mechanica.
Op de keukentafel thuis lagen er al tientallen tandwielen en asjes van het mechanische werk van een klok."Maar nu krijgt hij die nooit meer samen hoor" zei Adolphe de vader van Wilfried.
Niets was minder waar, Wilfried demonteerde en herstelde de moeilijkste mechanische onderdelen.

Toen Wilfried afgestudeerd was als metaalbewerker ging hij te werk als technieker in diverse bedrijven waaronder ook vele jaren bij een machinehandelaar.Daar was Wilfried opgeklommen tot de specialist van de mechanische herstellingen van merken zoals Behringer, Eisele, Alzmetall, Peddinghaus noem maar op.Verschillende keren is Wilfried toen naar fabrikanten geweest en heeft hij zo zijn specialisatie verder uitgebouwd tot wat het nu is.

In 1982 werd het tijd om een eigen bedrijf te starten.Eerst enkel met de dienstwagen ter plaatse herstellingen doen en iets later huurde Wilfried een loods.Met die loods was Wilfried ook goed uitgerust om totale revisies te doen aan machines.Met een draaibank, een freesmachine en een zaagmachine kon Wilfried al heel wat werk doen.

Wilfried Crispyn - in de eerste loods 1985

Ik liep toen als kind ook elke zaterdagmorgen en woensdagnamiddag al in de zaak.
Frezen en draaien was echt mijn ding.Het verspanen was echt als een wonder voor mij, hoe je met die machines de mechaniek tot leven bracht had iets magisch en dat is het nog steeds.
Mijn interesse in verspaning was zo groot dat de technische school een evidente keuze was.
In 1994 was ik afgestudeerd en ondertussen had mijn vader net de eerste loods gebouwd in de Ambachtenlaan te Maldegem.

1993, bouw van de eerste loods op ons huidig adres

Mijn vader had toen zoveel werk dat mijn hulp meer dan welkom was.Ik begon toen vooral draai- en freeswerk te doen voor de bedrijven uit de buurt.
Maar natuurlijk ook het werk van mijn vader waaronder herstellingen, revisies en heel af en toe bouwden we zelfs kleine machines.

Op dit moment begon de handel in gebruikte machines ook beter en beter te lopen zodat we ook snel nieuwe machines begonnen te verkopen.
Meer handel is ook meer ruimte , in het jaar 2000 hebben wij een loods bijgebouwd welke nu nog steeds de loods is voor de zware machines.
Onze kennis in machines en machinebouw onderscheid ons van onze concurrenten.zowel in aankoop van nieuwe en gebruikte machines als in service.Onze duidelijke missie werkt nog steeds goed.in 2012 kwam er voor onze bestaande werkplaats een ruime moderne toonzaal en in 2013 was zelfs een bijkomend magazijn om de hoek echt nodig.

Toonzaal Crispyn

Net als vroeger houden wij nog steeds van de spanen onder onze zolen, de geur van metaal en koeling, kortom de liefde voor het vak.
We doen dan ook niets lever dan onze kennis delen met onze klanten, en elke klant die ons kent weet dit.
Je staat er niet alleen voor, ook niet na uw aankoop.Bovendien weet je ook dat elke machine met onze achtergrond en kennis niet toevallig in ons gamma is gekomen.


Crispyn Jan
Huidig zaakvoerder


Openingsuren:

Ma 8u00 - 17u00
Di 8u00 - 17u00
Wo 8u00 - 17u00
Do 8u00 - 17u00
Vr 8u00 - 17u00
Za Op afspraak
Zo GeslotenMachines Crispyn
Ambachtenlaan 3
9990 Maldegem
België
+32 (0)50 71 52 72Logo Crispyn
© Crispyn . All Rights Reserved. Genoemde prijzen zijn excl. BTW - wijzigingen voorbehouden