ProtoTRAK CNC
Jan Crispyn

De Beleyr: In geen tijd spanen maken met ProtoTRAK

Vervangen of herstellen? Een vraag waartegen veel ondernemers aan lopen.
Bij De Beleyr-Engineering is het daarentegen een en-en-verhaal.
Het bedrijf richt zich al sinds zijn ontstaan op de herstellingsmarkt, maar gebruikt de expertise die het daarin heeft opgebouwd in verschillende sectoren ook om nieuwe stukken geheel volgens de specificaties van klanten te produceren.
Flexibiliteit is het sleutelwoord in de productie, en dat betekent ook continu investeren in nieuwe machines.
De recente toevoeging van de XYZ RLX draaibank met ProtoTRAK sturing maakt het mogelijk om in een mum van tijd stukken weer zo goed als nieuw (of zelfs beter) te krijgen.

Crispyn Machines mag zich een van de huisleveranciers noemen. “Wat ze beloven, maken ze ook waar."

Draaien, frezen, draad- en vonkerosie, thermisch opspuiten en slijpen…: De Beleyr heeft alles in huis om stukken tot in de puntjes af te werken.
Maar het meest in het oog springende procedé is het thermisch opspuiten.
Daarbij worden druppeltjes gesmolten materiaal tegen hoge snelheid verstoven op een substraat om daar vast te worden en een coating te vormen.
Weinig bedrijven hebben de finesses van dit proces zo goed in de vingers.

“Het is een techniek die ons in staat stelt om componenten sterker te maken en beter bestand te zijn tegen slijtage.
Maar het vergt de nodige knowhow om de juiste coating aan de juiste toepassing te linken met de juiste methodiek.
Thermisch opspuiten kan immers op verschillende manieren gebeuren: draadspuiten, plasmaspuiten of HVOF (high velocity oxygen fueled)… Door alles onder één dak aan te bieden kunnen wij onze klanten altijd de best mogelijke oplossing voor hun stukken aanbieden”, legt zaakvoerder Matthieu ­Vuylsteke uit.

Kort op de bal met sterk team…

Op die manier brengt De Beleyr-Engineering dagelijks zijn slogan ‘we make your parts better’ in de praktijk.
Voor de herstellingsmarkt, van waaruit het bedrijf historisch gegroeid is, maar intussen ook voor nieuwe stukken.
Vuylsteke: “Om ze op voorhand al met betere (specifieke) eigenschappen te vervaardigen.
Een kleine meerkost weliswaar, maar een die zich op lange termijn zeer gemakkelijk laat terugverdienen door de langere levensduur van de stukken, en die ook perfect aansluit bij de duurzaamheidsprincipes van vandaag. Want deze coatings kunnen we eigenlijk tot in het bijna oneindige herstellen en vervangen.”

Om in de herstellingsmarkt echt het verschil te kunnen maken doet De Beleyr-Engineering er alles aan om kort op de bal te kunnen spelen.
Geen evidentie, als je weet dat het vaak om enkelstuks gaat die elk een eigen opeenvolging van bewerkingen moeten ondergaan.
“Dagelijks zijn er hier ongeveer 300 verschillende stukken kriskras verspreid over de productievloer. Ons ijzersterk team van 27 medewerkers zorgt ervoor dat ze in elke fase tot in de puntjes afgewerkt worden, zonder het overzicht te verliezen. Dat is wat ons zo sterk maakt als bedrijf”, beklemtoont Vuylsteke.

De ProtoTRAK sturing blijkt in dezen een enorme troef. “Een unieke sturing, waardoor de bediener snel ziet wat hij aan het programmeren is en er in een mum van tijd spanen gemaakt worden.
Matthieu Vuylsteke : “De XYZ RLX met ProtoTRAK sturing combineert het gemak van conventioneel met gestuurd vermogen. Een echte toegevoegde waarde in onze productie.”

…en sterke machines

Maar dat vraagt tegelijk om een performant machinepark.
Crispyn Machines mag zich een van de huisleveranciers noemen. “Wat ze beloven, maken ze ook waar. Als een machine stilvalt, wat onvermijdelijk ooit gebeurt, mag ik erop vertrouwen dat ze hier binnen de kortste keren zullen staan om het probleem op te lossen.” Toen De Beleyr-Engineering recent voor een nieuwe conventionele draaibank koos, viel het oog ook op een teach-in draaibank van XYZ met ProtoTRAK sturing.
Vuylsteke: “Een machine die ons meteen charmeerde.
We zagen het potentieel om ze als back-up te laten meedraaien in de productie. Dat wil zeggen dat ze stand-by staat voor dringende herstellingen.”

De ProtoTRAK sturing blijkt in dezen een enorme troef. “Een unieke sturing, waardoor de bediener snel ziet wat hij aan het programmeren is en er in een mum van tijd spanen gemaakt worden.
Ook de helpfunctie is een enorme plus, omdat zelfs wie niet zo vertrouwd is met deze sturing meteen vindt waar hij tegenaan loopt en weer verder kan verspanen.
Ze combineert het gemak van conventioneel met gestuurd vermogen.
Een echte toegevoegde waarde in onze productie.”

ProtoTRAK sturing intuïtief en snel

Door de afmetingen van de XYZ RLX 425 x 2000 met draaidiameter van 480 mm, doorlaat van 80 mm en 2.000 mm tussen de centers, geeft de machine De Beleyr-Engineering ook de nodige flexibiliteit naar de stukken die erop kunnen.

“Een volwaardige CNC-sturing is te complex voor veel van dit werk.
Hier laten onze bedieners echt nog hun vakkennis gelden.
Voor veel herstellingswerk kunnen ze immers niet vertrekken van een uitgewerkte technische tekening. Ze moeten zelf nadenken over wat er precies nodig is en met de intuïtiviteit van de ProtoTRAK sturing is dat in geen tijd geprogrammeerd en geklaard.
De machine doet perfect wat we ervan verwacht hadden”, besluit Vuylsteke.

Alle films van Crispyn>
De Beleyr: In geen tijd spanen maken met ProtoTRAK

Machines vermeld in deze post:

Alle categorieën:

Toon alles
Openingsuren:

Ma 8u00 - 17u00
Di 8u00 - 17u00
Wo 8u00 - 17u00
Do 8u00 - 17u00
Vr 8u00 - 17u00
Za Op afspraak
Zo GeslotenMachines Crispyn
Ambachtenlaan 3
9990 Maldegem
België
+32 (0)50 71 52 72Logo Crispyn
© Crispyn . All Rights Reserved. Genoemde prijzen zijn excl. BTW - wijzigingen voorbehouden