ProtoTRAK CNC
Jan Crispyn

Land- tuin en bosbouwmachines Degrieck maakt nu vervangstukken met een ProtoTRAK draaibank.

Degrieck Machinery uit het Oost-Vlaamse Vlierzele verkoopt niet alleen land-, tuin- en bosbouwmachines, maar onderhoudt die ook en voert hierop aanpassingen of herstellingen uit.
Voor die laatste activiteiten schafte zaakvoerder Bram Degrieck zich onlangs een draaibank van ProtoTRAK aan bij Crispyn, waarop hij zelf vervangstukken kan vervaardigen.
Zo is hij hiervoor onafhankelijk van externe leveranciers en hun levertijden, en zijn de klanten snel geholpen.

ALLES VOOR DE GROENBRANCHE

Bram Degrieck richtte zijn eenmanszaak op in 2014.
Tuinaanleggers en bosbeheerders vinden er alle mogelijke machines en toebehoren voor de groenbranche, van haagscharen en boomzagen tot zitmaaiers, kleine tractoren en graafkranen.
"Hoewel ik kwaliteit hoog in het vaandel draag over mijn hele assortiment, is het typisch voor onze sector dat die machines vroeg of laat stuk gaan.
Er gaan immers grote krachten mee gemoeid en ze worden wel eens verkeerd gebruikt.
Daarom moet ik die werktuigen dus ook onderhouden en herstellen. Waar ik zelf goed in ben, voer ik het liefst zelf uit, maar specialistenwerk besteed ik liever uit.
Concreet doe ik mechanische herstellingen altijd zelf; revisies van specifieke onderdelen laat ik meestal aan iemand anders over", zegt hij.

"Met de nieuwe draaibank maak ik een gigantische  sprong voorwaarts"

NIEUWE DRAAIBANK

In zijn werkplaats brengt Degrieck bijvoorbeeld versterkingsframes aan of trekt hij verwrongen stukken weer recht, en maakt hij ook zelf nieuwe onderdelen.
Door sommige vervangstukken zelf te fabriceren, kan hij zijn klanten immers een snelle service bieden, zodat zij op hun beurt snel kunnen verderwerken.

"Jarenlang heb ik hier gebruikgemaakt van een oude draaibank, die ik in mijn tienerjaren leerde te bedienen. Dat lukte, maar er kroop veel tijd en dus ook geld in om na elke pas het stuk met de hand op te meten en weer op te spannen.
Om van de kans op fouten nog maar te zwijgen. Om dat wat efficiënter aan te pakken, keek ik daarom uit naar een nieuwe draaibank", geeft hij aan.

CONVENTIONEEL OF CNC

Na een gedegen markstudie koos Degrieck uiteindelijk voor de RLX 425 draaibank van ProtoTRAK, geleverd door Crispyn Machines.
Daarmee kan hij zowel conventioneel draaien, als via de CNC-besturing.

"Ik doe het vandaag allebei, afhankelijk van het beoogde werkstuk en de nodige bewerkingen.
Ook in het programmeren kruipt er immers tijd, terwijl ik louter enkelstuks of kleine series vervaardig.
Toch is deze draaibank ideaal voor deze werkzaamheden.
De besturing was compleet nieuw voor mij en dit schrikte mij aanvankelijk wat af, maar na een dagopleiding door Crispyn was ik er snel mee weg.
Je hebt er enige basiskennis over het draaiproces voor nodig, maar uiteindelijk wijst het programmeren zichzelf uit", stelt Degrieck. "Dat de dialoogsturing in het Nederlands beschikbaar is, is daarbij ook een grote hulp."

CUSTOMIZED

Hij koos overigens niet voor de standaarduitvoering, maar voor een uitgebreid bed van 2 m, voor een iets grotere capaciteit. Voor zijn gebruiksgemak is de bediening ook wat hoger geplaatst.
Automatische toolwissels waren voor zijn werkzaamheden dan weer niet nodig. "Integendeel, nu kan ik met minder beitels meer bewerkingen uitvoeren dan op de conventionele machine, zoals een radius of een afschuining aanbrengen", weet Degrieck.  

"Waar ik vroeger 3 uren mee bezig was, lukt nu soms in 30 minuten; programmeertijd inbegrepen. Hiermee heb ik dus een gigantische sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de oude draaibank"

EVALUATIE

Het grote voordeel is voor hem dus de enorme tijdwinst. "Ik zit nu soms nog een halfuur te programmeren voor één stuk, maar dit gaat steeds vlotter.
Veel berekeningen worden daarbij vanzelf uitgevoerd, op basis van de initiële input.
Vervolgens verloopt het hele bewerkingsproces automatisch, en dit bovendien helemaal nauwkeurig.
Waar ik vroeger 3 uren mee bezig was, lukt nu soms in 30 minuten; programmeertijd inbegrepen. Hiermee heb ik dus een gigantische sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de oude draaibank", zegt hij.

Ook over de samenwerking met Crispyn is de zaakvoerder vol lof. "Zij hebben mijn noden perfect ingeschat en daar de juiste draaibank tegenover gezet.
Als exclusieve ProtoTRAK-verdeler voor de Benelux, kennen zij deze machines vanbinnen en vanbuiten.
Ik kreeg een antwoord op al mijn vragen en ze gaven mij een goede technische uitleg over de mogelijkheden; geen verkooppraatjes waarin alles verbloemd wordt.
Ik hou van die no-nonsens aanpak, die ik in mijn eigen zaak trouwens ook hanteer", aldus nog Degrieck.

Wouter Verheecke - https://tim.pmg.be/nl/dossier/EIMbe2110S01_00

Alle films van Crispyn>
Land- tuin en bosbouwmachines Degrieck maakt nu vervangstukken met een ProtoTRAK draaibank.

Machines vermeld in deze post:

Alle categorieën:

Toon alles
Openingsuren:

Ma 8u00 - 17u00
Di 8u00 - 17u00
Wo 8u00 - 17u00
Do 8u00 - 17u00
Vr 8u00 - 17u00
Za Op afspraak
Zo GeslotenMachines Crispyn
Ambachtenlaan 3
9990 Maldegem
België
+32 (0)50 71 52 72Logo Crispyn
© Crispyn . All Rights Reserved. Genoemde prijzen zijn excl. BTW - wijzigingen voorbehouden